بسم الله الرحمن الرحيم

Demi masa.... Sesungguhnya manusia itu sentiasa dalam kerugian... KECUALI orang-orang yang beramal soleh dan sentiasa berpesan-pesan dengan kebenaran dan kesabaran.....

Saturday, April 2, 2011

Bijak Hanya Pada Dunia, Akhirat Hilang Entah Ke Mana


Nabi s.a.w pernah bersabda: “Orang berilmu yang tidak mengamalkan ilmunya, akan diazab Allah 500 lebih dahulu daripada penyembah berhala.”

Perkongsian kali ini lebih kepada persoalan tentang kepentingan ilmu. Mungkin sedikit lari daripada topic-topik sebelum. Namun, masih tidak lari bercakap soal dunia ilmu dan skop pengetahuan.
Seperti yang diperkatakan bahawa pencapaian Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) tahun lalu menunjukkan peningkatan yang sangat banyak dan pencapaian terbaik dalam tempoh 4 tahun. Walau bagaimanapun, jika difikirkan dang direnung kembali cukupkah segala ilmu yang dipelajari oleh anak-anak ini? Segala ilmu yang dipeoleh di sekolah hanyalah fardu kifayah semata-mata.

Rasulullah s.a.w pernah bersabada yang bermaksud: “Menuntut ilmu itu wajib ke atas setiap muslim.”

Hadis yang dinyatakan lebih 1400 tahun lampau ini menyeru umat Islam untuk menuntut ilmu. Tapi ilmu apakah yang dimaksudkan hadis ini?

Ilmu fardu kifayah seperti Matematik, Sejarah, atau Bahasa Inggeris atau fardu ain seperti rukun solat dan syarat sah puasa?

Fardu ain sebenarnya. Ilmu yang akan mendokong setiap umat Islam itu untuk terus beramal dan beriman kepada Allah. Ilmu yang akan menjadi baja yang member makanan kepada jiwa setiap muslim. Bukan ilmu fardu kifayah yang ditekankan kini.

Ibubapa kini amat menitik beratkan soal peperiksaan dan keputusan cemerlang dalam ujian. Tapi leka dan lalai dalam mengadun roh anak-anak mereka dengan ilmu fardu ain yang akan menjadi benteng iman apabila mereka dewasa kelak.

Saya bukan ingin memandang enteng dengan kepentingan ilmu dan pengetahuan seperti Sains, Matematik dan sebagainya tetapi hanya berkongsi rasa dan kebimbangan mengenai situasi masyarakat kita hari ini.

Adakah kita mahu anak-anak ini cerdik hanya pada ilmu dunia sahaja tetapi akan rebah di akhirat kelak. Bahawasanya ibubapa bertanggungjawab mencorak kehidupan mereka dengan nilai Islam yang kukuh dan tidak alpa dengan tuntutan dunia kini.

Segala perubahan bermula dengan satu langkah.

No comments:

Post a Comment